Wanneer je op zoek bent naar een huis is het belangrijk om van tevoren te weten hoeveel je aan hypotheek kan krijgen en naar welke soort huizen je dan kan gaan zoeken. Ga in gesprek met een hypotheek adviseur om dit te bespreken, zodat je weet hoeveel je kan krijgen voor een hypotheek. Als dit besproken is en je kan een bepaald bedrag als hypotheek krijgen, kan je ook uiteindelijk met de bieding doorgeven dat je zonder voorbehoud van financiering kan bieden. Op die manier heb je meer kans om het huis te krijgen. Vaak willen verkopers namelijk zo snel mogelijk van hun huis af. Terug naar het afsluiten van een hypotheek, want waar ga je naar kijken? Zo zijn er verschillende soorten hypotheken, voor starters heb je bijvoorbeeld de startershypotheek die meer mogelijkheden biedt voor starters op de woningmarkt. Daarnaast kan je ook een hypotheek oversluiten van bank, dit betekent namelijk vaak lagere maandlasten. Wanneer dit bij een andere bank goedkoper is bijvoorbeeld, of wanneer er scherpere rentetarieven zijn bij een andere bank. Hiervoor zou ik ook een gesprek inplannen met een hypotheekadviseur, zij kunnen dan precies uitrekenen of het voordelig voor je is om een hypotheek over te sluiten.

Rente bij een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt natuurlijk ook gekeken naar de verschillende hypotheek rentes. Bij iedere bank en bij iedere soort hypotheek zijn verschillende hypotheek rentes. Zo hebben bijvoorbeeld de soorten hypotheken annu├»tair-, lineair- en spaarhypotheek een lagere rente dan de aflossingsvrije hypotheek. Kijk goed welke soort hypotheek het beste bij jou en jouw leefstijl past. Schat hierbij ook in hoe je leven er over 10 jaar uitziet en wat voor soort hypotheek je dan zou willen hebben. Daarnaast kan je ook kiezen om zonder of met NHG een hypotheek af te sluiten. NHG staat voor nationale hypotheek garantie en betekent dat wanneer jij uiteindelijk in de schulden komt, en je de hypotheek niet meer kan betalen, kan de NHG hierbij helpen om de restschuld van je huis af te betalen. Dit is een veilige oplossing, je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren met je financi├źn. Denk hier ook goed over na, wat jij zou willen en of je het risico wil lopen dat je later met schulden komt te zitten.